Tura Dahil Olan Hizmetler
Seyahat Sİgortası
Tüm içecekler dahil
Öğle yemeği
Tüm Müze Girişleri
Tur Rehberi
Konaklama
Tur Programı
1. Gün -
İstanbul - Saraybosna
THY tarifeli uçağı ile İstanbul'dan hareket ediyor ve Saraybosna'ya varıyoruz. Havalimanında BALKAN TOUR rehberi bizleri karşılıyor ardından kurumumuz tarafından organize edilen özel aracımızla Başçarşıya hareket ediyor ve Bosna Hersek Turumuza başlıyoruz. Yolumuzun üzerinde 92/95 savaşından kalma bomba ve kurşun izleri bulunan binaları, Avrupa'nın ilk elektrikli tramvayı olan tramvayları ve Saraybosna'yı aktif olarak baştan sona dolaşan tramvay hattını, Tito dönemi Yugoslavya Halk Ordusu'na ait ancak günümüzde Saraybosna üniversite kampüsü olarak kullanılan binaları, ABD'nin dünyanın en büyük ikinci büyükeçiliği binasını, Saraybosna şehir müzesini, Parlamento binasını, Arap yatırımcılar tarafından yapılan ve bölgenin en büyük AVM sini görerek Başçarşı'ya varıyoruz.Dikkatli gözler ile baktığımızda havaalanından Bascarsıja doğru gelirken Bosna Hersek tarihini tam tersi olmak üzere müşahede edebiliriz. Ters sıralama olarak evvela Yugoslav yapılarını sonrasında Avrupa Gotik yani Avusturya Macaristan dönemi yapıları ve son olarak Osmanlı yapıları ile karşı karşıya kalırız. İlk durağımız 1992-1995 yıllarında yaşanan elim savaşın şehitleri ve Aliya izzet Begoviç'in mezarının bulunduğu kovaci şehitliğidir. Savaş şehitlerine Fatiha okuduktan sonra rehberimizden Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı Alija Izetbegoviç'in hayatı hakkında bilgi alıyoruz. Ardından Osmanlı döneminden bu yana ayakta durmayı başarabilmiş Boşnak – Türk mahallesinden geçerek Başçarşı şehir gezisine başlıyoruz. Turumuz esnasında göreceğimiz yerler sırayla ;
18.yy' da inşa edilmiş, Osmanlı Devletinin hoşgörüsünün timsali niteliğindeki Sebil ( çeşme ).
Osmanlı Devletinden bu yana var olan Bakır zanaatının icra edildiği '' Bakırcılar Sokağı ''
Merkez noktasında inşa edilen ve ilk olma özelliğini taşıyan 'Çarşı camii'
Avrupa'da hayatta kalmayı başarmış ender hanlardan olan Moriça Han ve içerisinde bulunan, Fikir ile mücadeleyi benimsemiş Genç Müslümanlar derneği 'Mladi Muslimani'
Kanuni Sultan Süleyman'ın halaoğlu Gazi Hüsrev bey camii ve türbesi
Saat Kule
Kurşunlu Medrese
Gazi Hüsrev bey müzesi ve kütüphanesi
Avrupa'nın ilk umumi tuvaleti
1. Dünya savaşının çıktığı yer olarak bilinen Latin köprüsü
Fatih Sultan Mehmet adına yaptırılan Hünkar Camii
At meydanı - Okmeydanı
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Bakır Baba Camii
Ortodoks Kilisesi
Alija Izetbegoviç parkı ve parkta sürekli satranç oynayan Saraybosna'lı emekliler
Ferhadiye Camii
Ferhadiye Caddesi (Saraybosna'nın İstiklal Caddesi)
İspanya'daki Musevilerin ihraç edilmesi sonucu Osmanlı devleti kovulmuş Musevilere kucak açtı. Bunun en Büyük delili Yine Osmanlı devleti tarafından inşa edilen 'Musevi Sinagogu'
Katolik Katedrali ( İsa'nın Kalbi )
Saraybosna gülleri ( Savaş zamanı bir bomba ile birden fazla kişinin hayatını kaybettiği kırmızı boya ile işaretlenmiş noktalar )
Fırın yeri katliamının yapıldığı nokta
6 Nisan 1945'te Yugoslav halk ordusu tarafından Nazi rejimi işgalindeki Saraybosna'nın kurtarılışı anısına yakılan ve adına sönmeyen denen ateş
5 Şubat 1994'te ve 1995'te Pazar yeri katliamı olarak anılan ve onlarca kişinin hayatını kaybettiği Markale Semt pazarı
Avusturya – Macaristan döneminde Hükümet Konağı ( Belediye binası ) olarak yaptırılan ve savaş dönemi yakılarak bir çok el yazması eserin kül olmasına neden olunan Vjecnica ( Viyeçnitsa ) kütüphanesi
Şehir gezisi ardından öğlen yemeğimizi yemek üzere Saç Börekçisine gidiyoruz.Menümüzde ise meşhur saç altında pişirilen Boşnak böreği var. Yemeğin ardından serbest zaman. Daha sonra rehberimizin belirleyeceği saatte buluşarak otelimize hareket ediyoruz. Otelde 1 saat kadar dinlendikten sonra tekrar Başçarşıya akşam yemeği yemek üzere hareket ediyoruz. Akşam yemeğimizi yerel restoranımızda meşhur Boşnak köftesi '' Çevapi '' olarak alıyoruz. Serbest zamanın ardından rehberimizin belirleyeceği saatte konaklamak üzere otelimize hareket ediyor ve günü bitiriyoruz.
2. Gün
Saraybosna - Konjic - Jablanica - Mostar - Blagaj - Pocitelj - Saraybosna
Otelimizde alacağımız kahvaltımızın ardından saat 08.00 de Hersek bölgesinin en büyük ve güzel şehri olan Mostar şehri turunu yapmak üzere otelimizden ayrılıyoruz. Yolumuz üzerinde bulunan küçük yerleşim yerlerinin içinden geçerek ilk durağımız olan Konjic şehrine varıyoruz. Neretva nehri kenarına kurulmuş 50 bin nüfuslu bu küçük şehirde 2. Dünya savaşında ve 92 – 95 savaşında hasar görmüş ve tadilatı TC Karayolları ve Tika tarafından yapılmış Osmanlı köprüsü, Kırık minareli camii, aslına uygun restore edilmiş mini çarşı göreceğimiz yerler arasındadır. Fotoğraf molamızın ardından yolculuğumuza devam ediyoruz.
İkinci durağımız Yugoslavya'nın kurucusu Josip Broz Tito'nun II.mareşal ünvanını aldığı , ömür boyu devlet başkanlığına seçilmesine sebep olan savaşın yapıldığı şehir Jablanica. Aynı zamanda kuzu çevirmesi ile meşhur olan bu şehirde 1943 yılında Tito'nun Nazilere karşı verdiği mücadele sonucu yıktığı köprü ve olayın cereyan ettiği bölgeyi görüyoruz. Ardından Poçitelj'e doğru yola çıkıyoruz.
Poçitelj aslına uygun olarak restore edilmiş bir Bosna Krallığı köyüdür.Osmanlı'nın fethinden sonra Camii, Hamam gibi yapılar eklenerek şişman İbrahim paşa tarafından Türk Köyü haline getirilmiştir. Hırvatistan sınırına 15 kilometre uzaklık mesafesinde bulunan ve 1. Tvrko döneminden beri (1381) ayakta durmayı başarabilmiştir. Bu köyde göreceğimiz yerler;
Nöbet kulesine tırmanış ve muhteşem seyir-i manzara
Savaş zamanı ağır hasar almış ancak tekrar onarılarak hizmete girmiş köy camii
Hamam
Mevsimine göre bölgede yetişen meyvelerin satıldığı reyonlar
Ardından Buna nehri kaynağına, 5 asır önce kurulmuş Alperenler Tekkesi'ne hareket ediyoruz. Kaynağına henüz ulaşılamamış ve saniyede 43.000 litreye kadar su çıkaran Buna nehrine nazır yerel restoranımızda alabalık menümüz ile öğlen yemeğimizi yiyoruz. Ardından Sarı Saltuk tekkesi olarak ta bilinen Blagaj tekkesini ziyaret ediyoruz. Tekke içinde yer alan Açık paşa türbesi ve Sarı Saltuk'un makamını ziyaret ediyor ve tipik Anadolu evi şeklinde inşa edilmiş iki katlı bu evde Bayanlar mescidi, Meydan odası, Erkekler için mescit ve zikir odası, Hamamcık ve halvethane ve mutfak olarak kullanılan odaları görüyoruz. Dileyen misafirlerimiz nehre nazır avluda Türk çayı içebilirler.
Daha sonra son durağımız olan Mostar şehrine hareket ediyoruz. Yolumuzun üzerinde Mostar havalimanını ve Yugoslavya zamanında havalimanı karşısına yapılan ve uçaklar için sığınak olarak kullanılan askeri alanları görüyoruz. Bu alan havalimanının hemen karşısındaki tepeciğin içi oyularak uçakların saklanması için hazırlanmıştır.
Mostar'a varışımızla birlikte yaya olarak turumuza başlıyoruz. Turumuz esnasında görülecek yerler;
Şehitler camii ve avlusundaki şehitlik. Bu şehitliğin bir özelliği savaş esnasında Müslüman Boşnaklar ile birlikte omuz omuza çarpışan Hırvat ve Sırp Mostar'lıların da metfun bulunmasıdır.
Bölgeye özel, nehirden toplanan taşlarla işlenmiş kaldırımlı Mostar çarşısı
Koski Mehmet Paşa camii. Bu cami köprünün en güzel fotoğrafının çekildiği camidir.
Türkiye Cumhuriyeti Mostar Başkonsolosluğu
Mostar Köprüsü – 1566 yılında Mimar Sinan'ın öğrencisi ve Hersekli olan Mimar Hayrettin tarafından yapılan ve 1993'de yıkılan ancak 2004 yılında tekrar restore edilen tek kemerli köprüdür.
Tara Kulesi – Bu kuleler zamanında köprü güvenliğini sağlayan ekiplere mahsusken günümüzde müze olarak hizmet vermektedir.
Kriva Cuprija – Eğri köprü
Tabakhane camii ve hamamı – Zamanında deri işiyle uğraşan eşrafın diğer camilerdeki cemaate koku olarak rahatsızlık vermemesi adına kendilerine özel yaptırdıkları ve altından sular akan camidir.
Mostar'da alışveriş ve şehrin tadını çıkarmak için serbest zaman ilan ediliyor daha sonra rehberimizin belirleyeceği zamanda buluşup Saraybosna'ya doğru yola çıkıyoruz. Yolumuzun üzerinde bulunan Jablanica kasabasında meşhur kuzu çevirmecilerde akşam yemeğimizi kuzu çevirme menüsü olarak alıyoruz. Ardından Saraybosna'ya hareket. Varışımızla birlikte konaklamak üzere otelimize yerleşiyoruz..
3. Gün
Saraybosna - Travnik - Saraybosna
Özel aracımızla Vezirler şehri olarak bilinen ve orta Bosna'da yer alan Travnik şehrine hareket. Yol boyunca Karadeniz'i andıran yemyeşil dağların arasından ve yine yol boyunca bizlere eşlik eden Bosna nehri kıyısından yapacağımız yolculuğun ardından Travnik şehrine varış. Travnik şehir gezimizde göreceğimiz yerler ;
Elçi İbrahim Paşa medresesi.
Plava Voda – Göksu nehri ve kaynağı
Travnik kalesi – Kale içinde yöresel kıyafet sergisi, eski Travnik fotoğrafları sergisi, mini anfitiyatro, Yıkık cami kalıntıları ve minaresi.Şehrin en güzel manzara fotoğrafını bu kaleden çekiyoruz
Alaca Cami ( Şarena Dzamija ) ve arastası
Travnik çarşısı
92 – 95 savaşında şehit olmuş ilk Türk olan Selami Yurdan'ın kabri
Günümüze ulaşmayı başarabilmiş vezirlerin türbeleri
Saat kulesi
Turumuzun ardından çarşı içerisinde yer alan restoranımızda Travnik'in meşhur köftesinden oluşan menümüzle öğle yemeğimizi alıyor ve Plava Voda kaynağı yanındaki Lutfina Kahva adlı meşhur kafede bol cevizli ev baklavası ve özel sunumu ile başka biryerde bulamayacağınız lutfuna kahvesi keyfi yapıyoruz. ( Kahve ve baklava ikramımızdır ) Serbest zamanın ardından Saraybosna'ya doğru yola çıkıyoruz. Yolumuzun üzerinde bulunan ve 16 Nisan 1993 yılında çok büyük acılara ev sahipliği yapmış Ahmiçi köyüne uğruyoruz. Ahmiçi köyü camii avlusunda yapılmış olan şehitler anıtı ve yapılan katliamın fotoğraflarının bulunduğu sergi salonunu ziyaret ediyoruz. En küçüğü 3 aylık ve en yaşlısı 86 yaşında katledilen 116 kişi ve hikayelerini rehberimizden dinledikten sonra Saraybosna'ya hareket ediyoruz. Varışımızla birlikte otelimize geçiyor ve bir saat kadar dinleniyoruz. Ardından yerel restoranımızda akşam yemeğimizi alıyor sonrasında otelimize konaklamak üzere hareket ediyoruz.
4. Gün
Saraybosna - Vişegrad - Gorajde
08:00'da alacağımız Kahvaltı sonrasında saat 09:00 'da Pale yolunu izleyerek Rogatica' ya varıyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2008 'de yaptırdığı camiiyi görüyoruz. Savaştan önce nüfusun %100 'ünün Müslüman olduğu ancak savaş sonrası %100 Sırp nüfusa sahip bu küçük beldede bulunan az sayıda müslümanla sohbet ettikten sonra Ustipraça yolu ile Vişegrad'a varıyoruz.Eşsiz Mimar Sinan'ın Eseri Drina Köprüsü diğer bir ismi ile Sokollu Mehmet Paşa Köprüsü'nü geziyoruz. kahvelerimizi Drina nehrine nazır yudumladıktan sonra Gorajde'ye hareket ediyoruz. KAYSERİYE Camii ve Keçiören Belediyesi'nin yaptırdığı kültür merkezinin görülmesinin ardından Gorajde şehir turu ve Savaş Parkı' nı görüyoruz ardından Gorajde'de savaşan gazilerle sohbet ediyor ve Preporad Derneği'ne özel bir ziyaret gerçekleştiriyoruz. Öğle yemeğini Gorajde'de – Drina bahçesi restoranında aldıktan sonra Gorajde'den başkente harekete geçiyoruz. Foça kenti üzerinden Saraybosna'daki otelimize varıyoruz. Dinlendikten sonra akşam yemeği ve ardından konaklamak üzere otelimize dönüyoruz.
5. Gün
Saraybosna - İstanbul
Otelimizde alacağımız kahvaltımızın ardından saat 09.00 da otelimizden check out yaparak ayrılıyoruz. Yürüyerek otelimizin hemen yanında bulunan Zeljeznica ( jelyeznitsa ) nehrinin karşı tarafına geçiyor ve zamanının büyükelçilerinin konağı olan meşhur Avusturya – Macaristan otellerinin arasından geçerek faytonlarla büyüleyici bir yoldan 1984 yılı kış olimpiyatlarının yapıldığı İgman dağı eteklerinde Bosna nehrinin kaynağı olan milli park '' Vrelo Bosne '' ya varıyouz. Kuğuların, yaban ördeklerinin özgürce yaşadığı bu doğal parkta su kaynakları, yeşilin ve mevsimine göre sonbaharın her tonunu görme imkanı bulabilirsiniz. Serbest zamanın ardından otobüsümüz ile 92 – 95 yılları arasında yapılan savaşta Boşnakların en kritik hamlelerinden biri olan ve havalimanının altından şehre doğru kazılan Yaşam tünelini ziyaret ediyoruz.
Savaşın seyrini değiştiren ve tarihin en uzun kuşatmalarından ( 4 yıl 4 ay ) sayılan Saraybosna kuşatmasını kıran bu tünel ve müzesinde orijinal görüntülerden hazırlanmış 17 dakikalık iki bölümden oluşan birinci bölümde Sırp Bombardımanı anlatan ikinci bölümde ise tüneli anlatan video ile savaşın zorluklarını hissediyoruz. Fotoğraf galerisi, savaş haritası ve savaş zamanında kullanılan araç gerecin sergilendiği bu müzeyi gezdikten sonra Başçarşı'ya alışveriş için hareket ediyor serbest zamanın ardından belirlenen saatte havalimanına hareket ediyoruz. Pasaport ve gümrük işlemlerinin ardından İstanbul'a hareket. Böylelikle Bosna Hersek turumuzun sonuna gelmiş oluyoruz. Bir başka Mostar Tour turunda tekrar görüşmek üzere sağlıcak ile kalın ….